Mag. Tamara Prezelj, univ. dipl. prav.

davčna svetovalka in direktorica, Hermiona, d. o. o.

Mag. Tamara Prezelj od leta 1997 dalje dela kot davčna svetovalka. Začela je na svetovalni družbi KPMG Slovenija, d. o. o., nadaljevala na računovodskem servisu TMF, d. o. o., leta 2008 pa je stopila na samostojno pot. Z davkom na dodano vrednost se ukvarja skoraj 15 let. Svetuje domačim in tujim strankam in sodeluje v davčnih postopkih.

V letih 2012/2013 je bila generalna direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na Ministrstvu za finance.

Magistrirala je na Pravni fakulteti v Mariboru (2009), bila je asistentka na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in predava na kongresih in samostojnih seminarjih.

Do sedaj je objavila preko 200 člankov z davčnega področja v različnih strokovnih revijah.

Novosti na področju DDV s praktičnimi primeri

V letu 2022 se je v Zakon o DDV vneslo (poenostavljena) pravila za prodajo blaga iz EU ali tretjih držav preko spletnih portalov končnim potrošnikom v EU, ki so od 1. julija 2021 dalje sicer že veljala na podlagi določb posebnega Pravilnika.

Kar nekaj sprememb se je zgodilo na področju vstopnega DDV:
– zavezanci so v januarju dobili pravico do odbitka vstopnega DDV od električnih vozil,
– na novo se je določilo, da se DDV lahko odbija že v obdobju, ko je nastala obveznost za obračun DDV,
– spremenil se je začetek teka obdobja popravka pri osnovnih sredstvih, kar vpliva na popravek odbitka DDV ob nabavi, s čimer naj bi se odpravile težave zavezancev, predvsem tistih, ki nepremičnine ne začnejo uporabljati takoj, ko jo nabavijo.

Spremenili so se pogoji za obvezno identifikacijo kmetov, bolj natančno pa je v Pravilniku določeno tudi, kako je potrebno postopati ob identifikaciji zavezancev za namene DDV.
S spremembo osebe plačnika davka so tuji zavezanci dobili možnost, kot jo pozna precej držav članic EU, da se izognejo identifikaciji za namene DDV v Sloveniji…