mag. Tamara Prezelj, univ. dipl. prav.

davčna svetovalka in direktorica, Hermiona, d. o. o.

Mag. Tamara Prezelj od leta 1997 dalje dela kot davčna svetovalka. Začela je na svetovalni družbi KPMG Slovenija, d. o. o., nadaljevala na računovodskem servisu TMF, d. o. o., leta 2008 pa je stopila na samostojno pot. Z davkom na dodano vrednost se ukvarja skoraj 15 let. Svetuje domačim in tujim strankam in sodeluje v davčnih postopkih.

V letih 2012/2013 je bila generalna direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na Ministrstvu za finance.

Magistrirala je na Pravni fakulteti v Mariboru (2009), bila je asistentka na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, predava na kongresih in samostojnih seminarjih.

Do sedaj je objavila preko 200 člankov z davčnega področja v različnih strokovnih revijah.

Novosti na področju DDV s praktičnimi primeri

Prvi julij je prinesel na področju DDV korenite spremembe pri obdavčevanju dobav blaga, ki se opravljajo končnim kupcem v EU. Spremembe zadevajo predvsem spletno prodajo blaga, ki jo zavezanci opravljajo preko lastne spletne trgovine ali preko portala drugega davčnega zavezanca.

Zaradi obveznosti obračunavanja tujega DDV so zavezancem na voljo posebne ureditve, v okviru katerih lahko obveznosti iz naslova opravljenih dobav blaga in storitev v drugih državah članicah EU poročajo v domači državi.

Za dobavitelje iz tretjih držav največjo spremembo predstavlja ukinitev oprostitve, ki je veljala za pošiljke manjših vrednosti, poslane iz tretjih držav, in nov način obračunavanja DDV v teh primerih.