Petra Mlakar

Davčna svetovalka, Modri nasvet d. o. o.

Petra Mlakar je davčna svetovalka v družbi Modri nasvet. Svojo več kot dvajsetletno strokovno pot je pričela kot davčna inšpektorica v takratnem SDK, predhodnici DURS. Kot davčna svetovalka je svojo pot začela leta 1998 v mednarodni družbi Deloitte & Touche, d.o.o., kje je vodila Oddelek za davčno svetovanje. Bila je tudi predsednica Društva davčnih svetovalcev Slovenije ter predsednica Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije. V okviru družbe Modri nasvet, d. o. o. opravlja storitve davčnega svetovanja gospodarskim družbam in fizičnim osebam, predava na simpozijih, konferencah in davčnih šolah.

Vpliv Direktive EU o upravnem sodelovanju na obdavčitev v Sloveniji

Dolgočasen naslov? Morda. Nikakor pa ne dolgočasna vsebina »Upravne direktive«. Ta je namreč pravni temelj, da se FURS lahko do naših dohodkov iz  EU obnaša kot »veliki brat«, ki vse vidi in vse sliši, torej vse ve … ali po davčno: FURS po avtomatizmu iz držav članic EU prejme vse podatke o dohodkih fizičnih oseb – davčnih rezidentov Republike Slovenije, kot so:

– plače (plačilo za opravljeno delo ali storitve), bonusi, nagrade,

– podatki o lastništvu in morebitnih dohodkih vaših nepremičnin v državah članicah EU (»na udaru« predvsem sosednja Hrvaška, tam naj bi Slovenci imeli v lasti okrog 110.000 nepremičnin!!),

– podatki o finančnih računih v tujini: stanje, obresti, dividende, kapitalski dohodki, drugi prilivi na račun.

Posledice: FURS preveri, ali smo kot davčni rezidenti Slovenije, ki smo prejeli dohodek ali več njih iz tujine, tega v Sloveniji tudi napovedali (pravilno in v celoti). Če je odgovor NE, nas prijazno pozovejo, da razkrijemo svoje dohodkovne skrivnosti iz tujine.

Kako to izvesti na finančno in kaznovalno najmanj boleč način, pa bomo skupaj ugotavljali na konferenci.