Jure Jeraj

Big Data strokovnjak in vodja Data Engineering ekipe, Result

Jure Jeraj je strokovnjak s 15-letnimi izkušnjami na področju celovitega upravljanja s podatki. Vodi ekipo podatkovnih inženirjev v podjetju Result. Ob tem tudi aktivno širi svoje znanje in izkušnje s predavanji na konferencah in dogodkih (DSI, GoDigital, FPA, Gaia-X …). Kot podatkovni arhitekt sodeluje v raznovrstnih projektih multinacionalke Sixt, kot tehnični arhitekt je sodeloval pri vzpostavitvi platforme za podatkovno analitiko in podatkovno skladišče Skrinja v okviru Ministrstva za javno upravo. V zadnjih letih se posveča evropskim iniciativam za vzpostavitev trajnostne podatkovne ekonomije, podatkovnih prostorov in varnega deljenja podatkov v okviru aktivnosti Big Data Associations, International Data Spaces Associations, Gaia-X in Fiware Foundation.

Kako dobro smo pripravljeni na morebitno recesijo?

Osrednja tema predavanja bo pregled stanja gospodarstva in vzdržnost le tega ob morebitnem upadu gospodarske aktivnosti.
V gospodarski upad aktivnosti tako gospodinjstva kot podjetja vstopajo v primerjavi s sosednjimi državami manj zadolžena. Hkrati dobro diverzificirano gospodarstvo in razpršene trgovinske partnerice povečujejo agilnost našega gospodarstva. Podjetja bodo ob morebitnih šokih dobavnih verig ali gibanja cen potrebovala financiranje obratnega kapitala, katerega so banke pripravljene in v stanju servisirati. Banke imajo v primerjavi s prejšnjo krizo dovolj likvidnosti in so kapitalsko močne. V morebitno recesijo vstopamo bolj pripravljeni kot leta 2008.