Dušan Jeraj

Partner v svetovalni družbi iConsult d.o.o., član ZDSS in DSZS

Že 22 let se ukvarja z davčnim svetovanjem tako fizičnim osebam, kot velikim družbam. Pri svojem delu je spoznal ne samo želje in ideje davčnih zavezancev, ampak tudi pogled davčne uprave na različne situacije. Zaveda se, da se je večini davčnih problemov mogoče izogniti, če si davčni zavezanec dovolj zgodaj poišče strokovno pomoč in se seznami z ovirami, ki ga bodo čakale pri posameznem poslu ali na podjetniški poti. Skupaj z izkušeno ekipo v podjetju dnevno rešujejo zadeve s področja davkov, prava in financ.

Računovodska in davčna obravnava kripto valut in sredstev

S kriptovalutami se spoznavamo že zadnjih nekaj let, pa še vedno se najde več vprašanj kot odgovorov. Že z definicijo kaj so kriptovalute imamo težave – tudi zaradi tega ker se to področje razvija hitreje, kot mu lahko sledi stroka.

V prvem delu bomo predstavili osnovna izhodišča, ki jih morate upoštevati pri vašem delu, predvsem, kako pravilno računovodsko in davčno obravnavati naložbe, dobičke in/ali izgube na trgu kriptovalut.
Zaradi trenutnih negativnih trendov na trgih, lahko pričakujemo, da se bomo v 2022 srečali tudi z večjimi izgubami pri teh naložbah in pojavilo se bo vprašanje ali so izgube davčno priznane. Razdelali bomo torej kdaj se izgube izkažejo in kdaj so izgube davčno priznane.