mag. Maja Šušteršič

Članica upravnega odbora, Združenja SI.RISK

Mag. Maja Šušteršič je soustanoviteljica Slovenskega združenja za tveganja in zavarovanja, SI.RISK, in od leta 2011, ko je bilo združenje ustanovljeno, njegova prva predsednica. S svojimi več kot petnajstimi leti izkušenj na področju obvladovanja tveganj in zavarovanj, je postala priznana strokovnjakinja na področju tveganj. Maja je nedavno predala predsedovanje društva SI.RISK in sedaj v vlogi članice upravnega odbora aktivno sodeluje pri različnih strokovnih srečanjih, s katerimi želijo v društvu dvigniti zavedanje in znanje o obvladovanju tveganj ter poudariti pomen pravilne presoje tveganj, ki jih je mogoče zavarovati.

Diplomirala je iz kemije, nato pa nadaljevala študij na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je magistrirala na področju ekonomije. Je soavtorica članka “Napoved kreditnega tveganja fizičnih oseb z omejenimi podatki”, ki je bil objavljen v prestižni reviji Expert Systems with Applications.

Kako dobro smo pripravljeni na morebitno recesijo?

Osrednja tema predavanja bo pregled stanja gospodarstva in vzdržnost le tega ob morebitnem upadu gospodarske aktivnosti.
V gospodarski upad aktivnosti tako gospodinjstva kot podjetja vstopajo v primerjavi s sosednjimi državami manj zadolžena. Hkrati dobro diverzificirano gospodarstvo in razpršene trgovinske partnerice povečujejo agilnost našega gospodarstva. Podjetja bodo ob morebitnih šokih dobavnih verig ali gibanja cen potrebovala financiranje obratnega kapitala, katerega so banke pripravljene in v stanju servisirati. Banke imajo v primerjavi s prejšnjo krizo dovolj likvidnosti in so kapitalsko močne. V morebitno recesijo vstopamo bolj pripravljeni kot leta 2008.